De juiste persoon op de juist plek krijgen. Het is voor menig recruiter een uitdaging, maar vaak ook een lastige opgave. Het voelt soms als zoeken naar een speld in een hooiberg. De hele sollicitatieprocedure kan bovendien voor extra veel stress zorgen wanneer de juiste kandidaat in korte tijd moet zijn gevonden. 9 tips voor recruitment.
1. Zorg voor een duidelijke strategie
Om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen, is het verstandig om van tevoren een strategie te bepalen. Waar moet de ideale kandidaat aan voldoen? Gaat het om een ‘junior’ of ‘senior’ medewerker? Moet de kandidaat beschikken over hele specifieke kennis of juist meer breed inzetbaar zijn? Hoe strikt zijn de eisen? Het loont de moeite om per vacature een goede analyse te maken van de functie en dit te vertalen naar de functie-eisen. Moeten er meerdere vacatures worden vervuld? Rangschik deze dan van hoge naar lage(re) prioriteit.
2. Maak een tijdlijn
Is er een harde deadline voor het invullen van de functie? Gaat er binnenkort een nieuw project van start waarvoor de nieuwe arbeidskracht echt onmisbaar is? Dan is een tijdlijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de juiste kandidaat op tijd wordt gevonden en aangenomen. Zo’n tijdlijn kon worden gemaakt op basis van bestaande data en biedt mogelijkheden voor een minutieuze planning. Hoelang duurde het in het verleden bij soortgelijke kandidaten voordat zij werden aangenomen?
3. Werk samen met andere teams
Door samen te werken met de teams die straks met een nieuwe collega te maken krijgen, is de kans een stuk groter dat de juiste match wordt gevonden. Wanneer een belangrijk deel van de communicatie online plaatsvindt, is het van belang dat betrokkenen gebruik kunnen maken van een solide ATS Recruitment Systeem waarmee je het wervingsproces effectief kunt beheren.
4. Profiteer van de voordelen van ATS
Met behulp van een Applicant tracking system (ATS)kunnen recruiters precies van iedere kandidaat in de gaten houden op welke functie zijn hebben gesolliciteerd en in welk stadium van het sollicitatieproces ze zich bevinden en wat de bevindingen zijn tot dusver. Zo’n tracking systeem biedt tal van mogelijkheden om het sollicitatieproces tot in de puntjes te stroomlijnen.
5. Maak het makkelijk om te solliciteren
Hoe eenvoudiger het voor kandidaten is om te solliciteren, hoe meer mensen dat ook zullen doen. Zorg er ook voor dat solliciteren zowel per computer, tablet of mobiele telefoon mogelijk is. Stuur alle kandidaten een notificatie wanneer de sollicitatie is ontvangen en leg uit hoe de procedure verder zal verlopen.
6. Stel dezelfde vragen tijdens de interviews
Geef alle kandidaten gelijke kansen, dat wil zeggen: stel dezelfde vragen in dezelfde volgorde en zorg ervoor dat steeds dezelfde collega’s bij het sollicitatiegesprek zijn betrokken.
7. Wees consistent
Consistentie is de sleutel van een effectief wervingsproces. Dit houdt in dat u elke kandidaat op dezelfde manier evalueert. Op die manier kunt u eenvoudig kandidaten vergelijken en bepalen wie het beste bij de organisatie past.
8. Verzamel gegevens
Om de juiste beslissing te nemen, kan het enorm helpen wanneer u allerlei gegevens hebt verzameld van eerdere wervingsprocessen. Zo kunt u problemen vermijden die zich in het verleden voordeden en effectiever te werk gaan.
9. Voorkom vooroordelen
Vooroordelen horen niet thuis in het wervingsproces. Dat geldt voor iedere stap tijdens de sollicitatieprocedure. Vooringenomenheid kan worden voorkomen door meerdere personen met verschillende achtergronden bij de sollicitatiegesprekken te betrekken. Vertrouw daarnaast op de feiten en laat u niet leiden door uw persoonlijke gevoelens.
En dan toch nog een kleine toegift:
10. Ben gewoon aardig
Wellicht een opendeur, maar behandel een sollicitant zoals je ook zelf behandeld wil worden. Maak van een sollicitatiegesprek géén nieuwe “Derrick” aflevering, laat het kruisverhoor achterwege en ga de dialoog aan met een sollicitant. Ben kritisch, maar laat iedereen in zijn waarde. Per slot van rekening ben je op zoek naar een collega!